Firefox extensies: Juice & Webmynd

15 11 2009

Ik heb de laatste tijd nogal wat zitten vloeken op mijn firefox -het ding crasht meer dan Richard Hammond en is ongeveer even traag als Captain Slow hemzelve- en ik zou eigenlijk maar wat graag fulltime willen overschakelen op Chrome, ware het niet dat sommige add-ons werkelijk onmisbaar zijn -ik denk daarbij aan Xmarks (het vroegere Foxmarks), DownloadHelper en zo. Recent heb ik er twee toegevoegd die het rijtje misschien wel kunnen vervoegen: Juice & Webmynd, allebei add-ons die verbeterde zoekmogelijkheden beloven.

Het basisprincipe van beide add-ons is vrijwel identiek: ze geven je meer dan enkel maar Googleresultaten.

Juice

Altijd kennis bij de hand!

Wordt Webmynd geactiveerd wanneer je de Firefox-zoekbox gebruikt, dan is de praktische werking van Juice toch net iets anders: zit je op een site waar je een bepaald woord niet begrijpt, dan laat je het geselecteerde woord gewoon vallen in de rechtermarge van de browser; het Juicepaneel wordt uitgeklapt waarin je vervolgens meer uitleg wordt geserveerd. Om de meest relevante resultaten te tonen maakt Juice geen blind gebruik van Google of Wikipedia; net als bij Google Reader heb je hier de mogelijkheid om via Magic de meest relevante informatie te voorschijn te toveren: voor persoonsnamen zal dat inderdaad vaak een wikipedia-artikel zijn, voor filmtitels een IMDB-pagina en ga zo maar door. Juice geeft je verder ook nog de mogelijkheid om afbeeldingen of video’s in de marge te laten vallen, zodat je ze later opnieuw kunt bekijken. Het jammere daarbij is wel dat er enkel uitgegaan wordt van het  actieve browserscherm: het zweeft met andere woorden niet boven Firefox heen. Heb je andere Firefoxschermen openstaan -bij mij zijn dat er vaak wel een stuk of elvendertig- dan worden de Juiceresultaten daar niet overgenomen. Eigenlijk heb ik het nog niet zo lang gebruikt om te weten of ik dat jammer vind. Hoogstwaarschijnlijk niet zelfs. Los daarvan biedt Juice een naadloze integratie met Facebook en een hele batterij andere sites -del.icio.us, digg, reddit, en ga zo maar door. Heb je via Juice Gantt Chart laten opsnorren, dan krijg je via het tekstballonnetje rechts onderaan ook de meest relevante tweets over Gantt Charts. Ik ben zo geen twitterbeest, dus voor mijn part hadden ze het er even goed uit kunnen laten. Nergens kun je overigens je Juice instellingen manipuleren.

webmynd

Webmynd doorzoekt je eigen favoriete sites

Ook Webmynd -ook beschikbaar voor Explorer, trouwens- doorzoekt naar eigen zeggen the real web: het gebruikt dus meer dan enkel Google, ook de meest relevante tweets -zucht- worden in rekening gebracht, of de recentste wikipedia-artikels. Hier kun je wel nog je eigen favoriete sites toevoegen bijvoorbeeld om de resultaten naar je eigen voorkeuren te plooien. Webmynd zal ook rekening houden met vroegere zoekopdrachten, waardoor het gemakkelijk wordt om materiaal terug te vinden dat je vroeger al eens hebt bekeken. Ook websites kunnen worden gelogd, overigens, als je dat zou willen. Ook hier heb je uiteraard ook voldoende mogelijkheden om de gevonden info meteen te delen op Facebook en de hele santeboetiek.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: