Free pdf to Word: over katten en zakken

4 10 2009

Waarschijnlijk naar aanleiding van de post over pdf to word werd ik een paar weken geleden gecontacteerd door de firma Smartsoft met de vraag of op deze blog een link naar hun Free pdf to Word kon worden geplaatst.  Ik heb het product eens getest enneu… nou, laat ik zeggen dat ik er wel wat ervaringen over wil schrijven, maar een link aanbieden? Nee, toch niet, dank u wel.

Het principe van Free pdf to Word is redelijk eenvoudig -dat geef ik grif toe: het lichtgewicht laat zich zeer vlot installeren en de modus operandi is eveneens heel erg transparant:

  1. Je navigeert naar de pdf in kwestie.
  2. Kies vervolgens in de uitklaplijst het gewenste formaat -kiezen is veel gezegd: het wordformaat .doc is voorlopig de enige mogelijkheid.
  3. Ten slotte voer je de bestemming in waar het geconverteerde document dient te worden bewaard.
Bestand selecteren, formaat kiezen, opslaglocatie en converteren maar!

Bestand selecteren, formaat kiezen, opslaglocatie en converteren maar!

De eerste drie stappen vormen geen enkel probleem -het is de knop Convert die de verwachtingen niet meteen kan inlossen. Hoewel het resultaat er bij een lokale test op het eerste gezicht redelijk ok uit ziet, toch rammelt er wel serieus wat aan.

Probleem 1 – Conversie tekstopmaak

Extreem simpele tekstopmaak, zoals cursieve woorden, zijn al voldoende om Free pdf to Word te doen struikelen, wat al weinig goeds voorspelt:

De originele pdf ...

De originele pdf ...

... en het uiteindelijke resultaat!

... en het uiteindelijke resultaat!

Probleem 2 – Editeerbaarheid geconverteerd document ondermaats

Daarnaast lijkt het mij weinig handig dat de grote tekstblokken niet als dusdanig worden overgezet: het programma verdeelt de brontekst in een aantal tekstvakken -hier en daar is elk woord een eigen vak, soms worden een paar woorden tesamen genomen, maar nooit bestaat een vak uit meer dan een regel. Het geconverteerde document bestaat dus uit een massa tekstvakken die zo getrouw mogelijk aan het origineel op de pagina worden geplaatst. Daar kunnen we nog mee leven -het probleem is echter dat wanneer je er wat tekst aan toevoegt, dat de inhoud van die tekstregel naar rechts toe wordt uitgebreid, tot ver voorbij de marge indien nodig. Van word wrapping, het afbreken van de regel wanneer die de marge bereikt, hebben ze bij Smartsoft blijkbaar nog nooit gehoord. Alles staat rotsvast gebeiteld op de plaats die het initieel krijgt. Tekst invoegen, tekst verwijderen, kortom het worddocument editeren -uiteindelijk wel de reden lijkt me waarom je een pdf naar word zou willen omzetten- is kompleet onmogelijk. Op de afbeelding hieronder heb ik bij wijze van simpele test een stuk van een paragraaf verwijderd; de paragraaf eronder schuift jammer genoeg niet op naar boven. De witruimte die ontstaat kan ook niet worden geselecteerd: plaats je er je cursor, dan verspringt die naar de linkerhoek helemaal bovenaan.

Tekst verwijderen of toevoegen is redelijk problematisch

Tekst verwijderen of toevoegen is redelijk problematisch. Hier werd een volledige paragraaf, behalve het woord Those gewist: de volgende paragraaf schuift jammer genoeg niet op ...

Probleem 3 – Getrouw aan het origineel?

Bon, gesteld dat je om welke reden dan ook gewoon geïnteresseerd bent in een wordversie van een pdf, ook dan is het nog maar de vraag of je met dit pakket zult krijgen wat je wilt. Ik verwijs naar de afbeelding hieronder, waarbij de rechtermarge wel méér dan een keer werd doorbroken. Het manueel afbreken van een regel zodanig dat tekst niet in de marge verschijnt is wel mogelijk, maar zorgt er dus voor -zie hierboven- dat de tekst eronder niet naar beneden opschuift; wat je via een harde return dus manueel naar de volgende regel verhuist wordt gewoon bovenop de daar aanwezige tekst geplaatst. Het wordt stilaan hopeloos …

De marge wordt meermaals doorbroken -volgens mij niet meteen wat de makers bedoelen met "will retain the original layout of the document"

De marge wordt meermaals doorbroken -volgens mij niet meteen wat de makers bedoelen met "will retain the original layout of the document"

Conclusie

Leeg man! Kat in een zak, man!


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: