Total Commander: File Manager voor Windows

29 09 2008

Het eerste wat ik altijd doe als ik een nieuwe Windows geïnstalleerd heb is Firefox installeren. Die start ik op en vervolgens surf ik naar http://www.ghisler.com, een url waaruit je bijzonder weinig kunt opmaken. Het is de virtuele thuis van Total Commander -een bestandsmanager die voor mij althans veruit te prefereren valt boven de standaard Windows Verkenners.

de ultieme file manager

Total Commander: de ultieme file manager

Waarom Total Commander dan eigenlijk zoveel beter is? Wel, de reden is eigenlijk simpel: (un)zippen, ftp’en, kopiëren en/of verplaatsen, bestanden massaal hernoemen, … het gaat allemaal zó vlotjes met Total Commander dat je eigenlijk niets anders meer wil. Het basisprincipe van Total Commander (visueel heel sterk gelijkend op Midnight Commander trouwens) is op zich al een sterke troef: deze file manager presenteert immers niet één, maar twee keer de inhoud van je schijven of netwerken. Kopiëren en verplaatsen gebeurt dus heel handig door iets van de ene kolom naar de andere te verplaatsen. Gedaan met dat eindeloos uitklappen van menu’s in Windows Verkenner! Gesteld echter dat je naast deze twee centrale schermdelen toch nog een Verkenner-achtige boomstructuur wil zien van je schijf, dan is dat overigens nog altijd mogelijk. Ik gebruik het persoonlijk nooit, maar soit -het zit er wél op.

Interface

Drives & tabs in TC

Drives & tabs in TC

Het begint eigenlijk al bovenaan de interface, waar je netjes alle beschikbare drives naast elkaar ziet staan, evenals alle netwerkverbindingen. Daarnaast kun je meerdere locaties naast elkaar openhouden in verschillende tabs: dit is vooral handig voor die locaties die je heel vaak gebruikt, want nu hoef je ze niet telkens meer op te snorren in de boomstructuur of uitklapmenu’s. Om dezelfde reden vind ik overigens ook de snelkoppelingen extreem handig -zie de afbeelding hieronder. Daarnaast worden ook in een ander uitklapmenu (nl. het driehoekje naast het sterretje op de afbeelding) de door jou meest frequent bezochte directories bijgehouden, ook altijd handig.

Short Cuts voor je meest gebruikte locaties

Snelkoppelingen naar je meest gebruikte locaties

Handelingen

Onderaan de interface van Total Commander vind je de meest voorkomende handelingen die je in een bestandsbeheerprogramma nodig hebt: bekijken (handig voor nfo-files!), bewerken, kopiëren, verplaatsen, nieuwe map maken & wissen. Deze handelingen zijn overigens eveneens toegankelijk via de functietoetsen -eens je ze gewoon bent, wil je niet meer zonder.

De meest frequente handelingen

De meest frequente handelingen onderaan het scherm

Razendsnel bestanden in- en uitpakken

Razendsnel bestanden in- en uitpakken

Total Commander kan ook bijzonder gemakkelijk overweg met zipbestanden. Het programma kan comprimeren met behulp van winzip, winrar of een ander compressieprogramma naar jouw keuze. Via twee knoppen in de knoppenbalk bovenaan kun je razendsnel bestanden uit- of inpakken. Zelfs bestanden toevoegen aan een zip-bestand houdt eigenlijk niets in: open in de ene helft het zipbestand, en navigeer in het andere luik naar de bestanden die je wil toevoegen aan de zipfile. Verplaats de bestanden via F5 (of kopiëren) in het zipbestand. Op de afbeelding hieronder zie je in de linkerkolom de inhoud van het zipbestand _Jing_Screenshots.zip dat in de root van de C-schijf staat. Daarna selecteer je in de rechterkolom die afbeeldingen die je aan de zipfile wil toevoegen en druk op F5 of de knop om alles uit te voeren. Gemakkelijk toch? De inhoud van een zipfile kun je overigens ook razendsnel bekijken door naar de zipfile te navigeren en op de entertoets te drukken -gedaan met rechtsklikken op een zipfile, kiezen voor uitpakken, navigeren naar de uitgepakte folder, etc. etc. Dit heeft me ongetwijfeld al een hele hoop uren bespaard.

Bestanden toevoegen aan een zipbestand

Bestanden toevoegen aan een zipbestand

… & the story continues…

Dit is echter allemaal nog maar het topje van Total Commander -deze tool biedt nog zoveel meer:

  • massaal bestanden hernoemen en daarbij uiteraard bepaalde parameters gebruiken zoals tijd, tellers, e.d.
  • directories synchroniseren
  • bestanden splitsen en combineren
  • heel snel zoeken naar bestanden (zelfs in gecomprimeerde bestanden!)
Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: