Tip Google Docs: offline werken

29 09 2008

Ik denk dat het zo zich langzamerhand duidelijker en duidelijker aftekent: Google Docs steekt MS Office steeds meer naar de kroon. En dat heeft zo zijn oorzaken natuurlijk: het is gratis & werkt goed. Meer nog, als het aankomt op online collaborative writing, met meerdere simultaan schrijven aan dezelfde tekst, dan is Google docs zelfs ronduit indrukwekkend; daar kan geen Sharepoint tegenaan staan, als je het mij vraagt. MS Office heeft zich altijd een beetje staande kunnen houden met het argument dat je voor Google Docs toch altijd online moest zijn, en dat is op de trein bijvoorbeeld niet altijd het geval. Dank je wel voor de tip!, moeten ze bij Google gedacht hebben. Lees verder om te weten hoe offline kunt werken in Google Docs!

Als we uitgaan van een basissituatie waarbij je enkel Google Docs gebruikt, dan dien je volgende zaken in orde te brengen:

  • Voor diegenen die cola of andere smeerlapperij aan het drinken zijn: stop er even mee. Zo meteen ga je beginnen kwijlen, en dat plakt enorm; vervelend als dat tussen je toetsen terecht komt.
  • Special mention gaat naar diegenen die Fernandes aan het drinken zijn: uitspuwen die handel, en je mond even uitwassen met bleekwater & karbolzuur. Ik zie trouwens op deze afbeelding dat die gast Fernandes drinkt zonder handschoenen aan -duidelijk een beginner, want da’s ronduit levensgevaarlijk -het glazuur springt zó weg van je tanden, en enige bescherming is echt geen overbodige luxe.
Opletten geblazen

Opletten geblazen!

  • Enfin. Ga eerst naar Google Docs en selecteer in je instellingen Engels als taal: offline werken marcheert momenteel namelijk enkel als je taalinstelling op Engels staat -meteen eigenlijk het grootste nadeel van heel het systeem, al is het waarschijnlijk een kniesoor die daarover valt. Of een NVA’er, al ken ik het verschil niet goed. Soit, klik rechtsboven op Settings/instellingen en kies dus Engels in het uitklapmenu.
Engels is noodzakelijk -ik heb het altijd al gezegd.

Engels is noodzakelijk -ik heb het altijd al gezegd.

  • Moeha -als alles goed gaat, dan zou je al meteen offline moeten zien staan in de rechterbovenhoek, onmiddellijk naast je naam! Als je daar nu op klikt, dan krijg je volgende waarschuwing te zien:
Get Gears alstublief

Get Gears alstublief

  • Dit brengt je naar de Google Gears website. Klik Install Gears. Laat alles maar netjes lopen.
Google Gears installeren is de eerste stap

Google Gears installeren is de eerste stap

  • Als de installatie is volbracht, dan dien je hoogstwaarschijnlijk je browser eens te heropstarten.
  • Surf je weer naar google docs en klik je op offline, dan zul je misschien deze melding te zien krijgen:
Uiteindelijk dien je offline access nog eens te activeren

Uiteindelijk dien je offline access nog eens te activeren

  • Je krijgt een nieuw venstertje te zien waarbij je kunt kiezen om snelkoppelingen op je bureaublad, in je startmenu of in de snelstartlijst -vink aan wat je wil uiteraard.
  • Als je online bent, dan wordt meteen al een eerste synchronisatie in gang gestoken. En voor het overige is de rest van je leven eigenlijk een simpel verhaal: ben je offline, dan werk je offline en wordt alles pas gesynchroniseerd als je online komt. Ben je online, dan eh… is er natuurlijk geen enkel probleem.
  • Update: het is precies best mogelijk dat offline werken niet zo goed marcheert als je Flock gebruikt -ik heb dit nog niet goed kunnen besnuffelen, want een mens moet uiteindelijk ook nog lessen voorbereiden. Het is overigens best mogelijk dat dit maar een kleinigheid is.

Acties

Informatie

2 responses

30 09 2008
Herman

Iemand van N-VA (leer de partijnaam goed spellen!) valt niet over het Engels van Google Docs hoor. Het gaat immers om een internationale toepassing en dan is Engels nu eenmaal de meest gebruikte taal.

Jammer dat een dergelijke onzinnige en in dit artikel geheel nutteloze opmerking een blog van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent moet ontsieren.

Als ik het hele artikel lees, moet ik vaststellen dat het niveau van het Nederlands over het algemeen ondermaats is. De “letteren” moeten duidelijk nog wat beter worden bestudeerd.

Komaan, dat kan beter!

9 11 2008
gbonamie

Dag Herman,

Bedankt voor de kritiek -ik zal er in de toekomst rekening mee houden. Misschien kunt u ook de “disclaimer” even lezen, kwestie van uw pijlen niet op de UGent noch op de faculteit te richten.

Wat het ondermaatse niveau van het Nederlands betreft, stuur mij gerust uw suggesties voor verbeteringen door. Het kan er maar beter op worden, niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: