Audacity & Vista: geen stereo-mix meer?

18 06 2008

Bent u een gebruiker van het gratis audioprogramma Audacity, dan zult u onder Vista misschien wel al probleempjes ervaren hebben. Kuch. Hoest. Ahum. Tot in XP kon je vlekkeloos de wave-out, stereo-mix, mono-mix of iets dergelijks selecteren bij de opname-apparaten, waardoor je met Audacity razendsnel bijvoorbeeld streaming audio kon opnemen, wat heel handig was, zeker gezien het tijdelijke karakter van sommige audiobestanden op het web. Maar in Vista introduceert Micro$oft ondermeer DRM, wat staat voor Digital Rights Management. Het komt er onder andere op neer dat je niet zo maar eender wat meer kunt opnemen met je duurbetaalde laptop of pc: de wave-out verschijnt immers helemaal niet meer in het lijstje opname-apparaten! Is er dan niets wat je hieraan kunt doen? Toch wel, al juich je best niet op voorhand.

Het is vaak zo dat de wave-out wel degelijk aanwezig is, maar simpelweg verborgen wordt door Vista. Om die alsnog zichtbaar te stellen kun je volgende zaken proberen:

  • Rechtsklik op het geluidsicoon in de system tray -rechts onderaan dus- en kies voor Opname-apparaten.
  • Klik ergens in de lege ruimte in het centrale vak en zorg ervoor dat zowel uitgeschakelde apparaten weergeven als niet-aangesloten apparaten weergeven aangevinkt is.

audacity_opnameapparaten01

  • Mogelijk lost dit bij u het probleem al op en verschijnt er nu wel een wave-out, stereo-mix, of mono-mix in het lijstje. Dit is overigens hardwarematig bepaald: het is zelfs best mogelijk dat het bij u WhatUHear heet of iets dergelijks.
  • Klik met de rechtermuisknop op de stereo-mix/mono-mix en kies vervolgens voor inschakelen.

audacity_opnameapparaten02

  • Start Audacity op. Het uitklaplijstje met de opname-apparaten zal nog steeds grijs uitgevlakt zijn, maar u kunt wel via Edit > Preferences de stereomix in uw instellingenscherm selecteren. Sweet.

audacity_instellingen01

Als dat nog steeds niet zo is, wat bij SigmaTel-audiokaarten (o.m. bij Dell) wel vaker voorkomt, dan kunt u deze stappen misschien eens proberen.

  • Ga op zoek naar de audiodrivers van uw geluidskaart voor XP. Weet u niet welke audiokaart u zitten hebt, ga dan naar het configuratiescherm > Systeem > Apparaatbeheer. Onder Besturing voor geluid, video en spelletjes vindt u wat u nodig hebt. Voer de naam in in Google, gecombineerd met drivers XP, of zoiets en je vindt wel redelijk snel wat je nodig hebt.
  • De truuk bestaat er vervolgens in om deze drivers te installeren in compatibiliteitsmodus. Open een verkenner, klik met de rechtermuisknop op de drivers die je net hebt gesleurd en kies voor Eigenschappen.
  • In het tabblad compatibiliteit klikt op de uitklaplijst onder compatibiliteitsmodus en kiest u voor Windows XP – SP2. Bevestig via Ok.

audio_compatibiliteitsmodus

  • Dubbelklik nu op de gedownloade drivers om ze te installeren en start uw bak opnieuw op. De kans is reëel dat u nu wél stereo-mix in uw opname-apparaten ziet verschijnen.

Hopelijk helpt dit ook bij jou! Veel succes ermee…


Acties

Information

9 responses

29 07 2008
elias

Bij mij staan de vinkjes voor uitgeschakelde apparaten weergeven en niet-aangesloten apparaten weergeven niet.
Kan ik die nog ergens anders vinden, of moet ik met die oude driver gaan werken?
thx…

29 07 2008
elias

ok heb het al 🙂
moest rechtsklikken ergens in het lege veld en dan stonden die opties er, dus niet onderaan. Misschien handige tip voor de rest die dit probleem hebben!
bye

11 08 2008
Leo de Koning

Thx mate! Naar deze oplossing was ik al de halve avond op zoek.

31 10 2008
tim

ik weet dat het lang geleden is van laatste post, maar ik heb beide stappen gedaan en het komt er gewoon niet

9 11 2008
Henk

Uitgeschakelde apparaten inschakelen was voor mij voldoende.

Thanks.

23 01 2009
Guillaume

En als je nou xp hebt hoe moet dat dan?

10 04 2009
Annelore

idem zoals Henk.

Bedankt!

12 08 2009
Jan

mercikes jongens, zat al lange tijd met dit probleem !

11 09 2010
jelle

hmmm ik heb geen stereo mix kan hem dus ook niet aanzetten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: