Online tekstverwerkers

25 04 2008

Alles online doen heeft zo zijn voordelen: back-ups zijn een probleem van het verleden, je documenten zijn altijd toegankelijk via een simpele browser, dure software hoeft niet meer geïnstalleerd te worden, … In dit kort stukje belichten we snel twee interessante online tekstverwerkers: Writely (Google Docs) en Zoho.

Google Docs 1

Begin 2006 nam Google de makers van Writely over, een online tekstverwerker. Tegenwoordig is die tekstverwerker onderdeel geworden van Google Docs. Net als bij andere Google-diensten kun je met een sterrensysteem meteen orde scheppen in je documenten, waarvan je er tot duizend in de online opslagruimte kunt plaatsen. Wil je met Google Docs een bestaand bestand openen, dan dien je het eerst te uploaden naar je online opslagruimte, waar je het overigens ook kunt delen met maximaal 50 andere gebruikers. Samenwerken op Google Docs is eindelijk zoals het altijd al had moeten zijn: als iemand aan het document bezig is, wordt dat immers niet vergrendeld voor andere gebruikers. Integendeel, je kunt zonder probleem met drieën simultaan aan dezelfde tekst schrijven; je krijgt zelfs min of meer realtime updates te zien. Redelijk straf.

zoho 1

Zoho is een ander veelgeroemde online schrijfomgeving en het is al meteen duidelijk hoe dat komt: gemakkelijk in gebruik, transparante organisatie en toch voldoende geavanceerde opties. Zoho komt met een versiesysteem, zodat u bij documenten die door meerdere auteurs zijn geschreven, vroegere versies kunt terughalen, of de verschillen tussen meerdere versies in beeld laten tonen. Interessant is dat Zoho niet stopt bij de tekstverwerker: het bedrijf heeft immers nog een hele reeks online tools die onderling met elkaar samenwerken, zoals Zoho Creator (online databasetoepassingen ), Zoho CRM (klantenbeheer, mocht dat nodig zijn), Zoho Wiki, Zoho Mail, Zoho Planner en nog een hele serie (zie afbeelding). Zoho biedt ook de mogelijkheid om tags toe te kennen aan je documenten, en dat is er dan weer niet in Google Docs.

Beide omgevingen bieden een overzichtelijke editor waarin de meest courante handelingen zijn samengebracht. Ook hier lijkt Zoho me te winnen op punten, al is dat een persoonlijke indruk. Suggestie: probeer ze eens uit -je zult ongetwijfeld wel de voordelen ervaren van online schrijven.

Google Docs 2

De Google Docs editor …

zoho 2

… en de Zoho editor


Acties

Information

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: