Adobe: online machtsgreep

22 04 2008

Adobe is op kousevoeten bezig aan een soort online machtsgreep. Een paar dagen geleden berichtten we al over Photoshop Express en Kuler, een simpele online foto-editor. Bij de lancering was er in blogosphere plots maar één onderwerp meer, die paar enkelingen niet te na gesproken die liever schrijven over Final Cut Pro of zo. Of nog erger: Toast. Enfin. Dat Adobe met Photoshop Express op de proppen komt, hoeft echter weinig verbazing te wekken -Photoshop is al altijd core business geweest voor Adobe. Maar wist je dat Adobe ondertussen ook een online sharing platform en zowaar zelfs ook een online tekstverwerker aanbiedt?

Adobe Buzz 1

In September 2007 nam Adobe Virtual Ubiquity over, de makers van de online teksteditor Buzzword. De editor is Flashgebaseerd, waardoor het uiteraard heel erg mooi oogt: het design is strak en donker gehouden, waardoor de kleurtoetsen mooi uitkomen. Alle tekstoperaties zitten weggestopt in verschillende knoppen die zich allemaal in dezelfde toolbar bevinden. Klik je op de tekstknop (Font, de groene f), dan schuift alles netjes op naar rechts en komen de tekstopmaakmogelijkheden te voorschijn. Klik je op het paragraafteken, dan klapt de fontgroep heel vloeiend ineen en komen de paragraafopties te voorschijn.

Adobe Buzz 2

Het is allemaal zodanig mooi en afgelikt dat je meer met de interface zit te spelen dan te schrijven. Enfin, ik spreek uiteraard voor mezelf. Maar het voelt danig elegant aan dat Google Docs plots houterig en stijf lijkt -let wel, houterig en stijf is helemaal niet slecht natuurlijk. Buzzword mag dan wel met allerlei schoonheidsprijzen weglopen, aan de samenwerkingsmogelijkheden die Google Docs biedt kunnen ze toch echt niet tippen.

Adobe Share

Adobe Share is de online bibliotheek die eveneens in September 2007 werd geïntroduceerd. Het staat je toe om documenten te uploaden en te delen met anderen, vergelijkbaar met wat andere diensten (zoals Scribd) aanbieden. Het ligt in de lijn der verwachting dat dit platform de gemeenschappelijke basis wordt voor de andere online applicaties om de onderlinge integratie te bevorderen.

Brio

Brio, Adobe’s web-conferencing software, is nog altijd in beta. Via Brio kun je je scherm delen met anderen, videoconferencen met meerdere personen, notities delen, en dat allemaal via de browser, zonder installatie van bijkomende software. Ook hier vind je trouwens de ondertussen herkenbare donkere interface. Ik heb het nog niet geprobeerd, omdat momenteel geen van mijn vriendjes momenteel online zijn, maar het ziet er allemaal vrij intuïtief, logisch en transparant uit.

Het lijken boeiende tijden te gaan worden -je schrijft een tekst met Buzzword, de afbeeldingen die je erin gebruikt editeer je snel even met Photoshop Express, je deelt vervolgens met anderen via Share, … Het valt nog een beetje af te wachten hoe het zit met offline support, want daar loopt het vooralsnog een beetje mank. Het is ook nog wat afwachten wat Adobe nog in de mouw houdt qua bijkomende applicaties -een online Lightroom? Een ietsie competitor voor Sharepoint of Google Sites?


Acties

Information

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: