Squash & Picture Resizer: massaal afbeeldingen herschalen

9 04 2008

Digitale camera’s geven je steeds meer megapixel -daar kan niemand om heen- en dat is wat mij betreft eigenlijk allemaal goed en wel. Less is more is zever -more is more. Valla, punt uit. Ik zit nog altijd met een 3.2 cameraatje, en vind het nu en dan een beetje jammer dat er niet meer detail beschikbaar is bij het bewerken. Soit. Ik wilde eigenlijk met een andere anecdote beginnen, namelijk het feit dat tijdens de workshops die ik nu en dan in het Antwerpse geef er steevast mensen op me afkomen met de vraag hoe ze die joekels van foto’s uit hun megacamera’s relatief gemakkelijk kunnen inkrimpen, zodat ze makkelijker over het net kunnen worden gestuurd zonder meteen de maandelijkse limiet voor de bandbreedte op te souperen. Ik stuurde hen altijd richting Google’s Squash, een simpel en gebruiksvriendelijk programma dat cross-platform afbeeldingen kan herschalen -ook in bulk. Onlangs las ik iets over Picture Resizer, en makkelijker dan dit kan het waarschijnlijk niet.

PhotoResize in action

De manier waarop Picture Resizer werkt is doodsimpel:

  • Stap 1 Download het programma vanop de site en bewaar het op het bureaublad.
  • Stap 2 Open een verkenner, navigeer naar je afbeeldingen en sleep die kloefen van foto’s, zoals wij in West-Vlaanderen heel plastisch mogen zeggen, vanuit de verkenner en laat ze gewoon vallen op het bureaubladicoontje van Picture Resizer -et walla.

Apart is wel dat grootte van je afbeeldingen niet wordt bepaald door een of andere instelling in het programma, maar wel door de naam die onder het bureaubladicoon staat. Is die naam PhotoResize400.exe dan worden de afbeeldingen herschaald naar een breedte van 400 pixels. Wil je je foto’s herschalen naar 768 breedte, pas dan gewoon de naam aan naar PhotoResizeW768.exe. Wil je 1600 hoogte: PhotoResizeH1600.exe. Of als heel de handel meteen op 25% van de orginele grootte moet: PhotoResizeP25.exe. Er zijn overigens nog andere parameters die u in de naam kwijt kunt -meer info daarover vind je op de website. De nieuwe herschaalde foto’s worden bewaard in dezelfde map als het bronmateriaal, met de breedte toegevoegd aan de naam.

Picture Resizer is enkel beschikbaar voor Windows, weliswaar gratis.

Op Youtube circuleert een filmpje waarin een en ander gedemonstreerd wordt:


Acties

Information

One response

22 10 2009
Afbeeldingen herschalen: Dropresizer « flwi blogt

[…] herschalen: Dropresizer 22 10 2009 Ongeveer anderhalf jaar geleden kon je in deze post lezen hoe je snel en gemakkelijk afbeeldingen kunt herschalen. Voor de volledigheid vermeld ik ook […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: