Procesbeheer: welke processen zijn onveilig?

8 04 2008

Het is je ongetwijfeld al overkomen dat je pc om een of andere reden plots extreem traag begint te werken -vaak heeft het te maken met een proces dat onnodig veel system resources zit op te slurpen. Geen probleem, denk je dan, terwijl je de toetsencombinatie ctrl-shift-esc inbeukt om het Taakbeheervenster te openen. Een blik op het tabblad Processen later zit je met meer gemende gevoelens: hoe weet je immers of een proces nu al dan niet veilig afgesloten kan worden? Sommige processen zijn noodzakelijk om je Windows draaiende te blijven houden, andere zijn dan weer potentieel kwaadaardig… hoe scheid je het kaf van het koren?

Wel, je kunt natuurlijk altijd eens de naam van het proces in kwestie in Google gooien en kijken wat er uit de bus komt. Het is misschien goed om weten dat er ook sites bestaan die specifiek procesgerichte informatie aanbieden. Eentje ervan is WhatIsThatFile.

What is that file?

Kies eerst een taalinstelling aan de linkerkant van de site en voer vervolgens in het centrale tekstvak de naam van het proces in waar je je vragen bij stelt. Je krijgt meteen te zien of het om een systeemproces gaat, of het proces met met bepaalde software geassocieerd is, dan wel of het om dubieuze zaken gaat. Jammer genoeg staat Nederlands vooralsnog niet bij de beschikbare talen -heb je een Pools besturingssysteem of zit je in het Turkse Canakkale, dan ben je wél bij de gelukkigen. Tsss…

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: