Downloaden van Youtube & conversiesoftware

7 04 2008

Heel wat mensen zijn op zoek naar een manier om Youtubefilmpjes te downloaden. Er zijn een aantal manieren waarop u dit kunt aanpakken -in het stukje hieronder tonen we u hoe.

Vooraleer u aan de slag gaat is het interessant om te weten dat Youtube met Flash video werkt (flv). Niet dat dat het moeilijker maakt om te downloaden, maar het is wél zo dat Flash video wel vervelend is als je het filmpje zelf nog wil bewerken. We zijn dus niet enkel op zoek naar manieren om de flash videofilmpjes te downloaden, maar ook om ze om te zetten naar meer handelbare filmformaten, zoals avi, quicktime e.d.

Hebt u veel tijd en wilt u op een omslachtige manier aan de slag, maak dan gebruik van een van de vele plugins voor FireFox: downloadthemAll of Downloadhelper zijn slechts een paar willekeurige suggesties. Bent u er enkel op uit om de films na afloop te kunnen bekijken wanneer u maar wilt, dan hebt u aan deze plugins alvast genoeg: ze helpen u immers aan de losse flv-bestanden. Deze gratis flv-player speelt ze zonder probleem af. Feit is en blijft wél dat u met een flash-videobestand te doen hebt, en dat blijft nog altijd een vervelend formaat -niet elke pc beschikt over een ingebouwde flashplayer, om maar iets te zeggen. Quicktime of avi is in dat opzicht een veel praktischer formaat. Het goede nieuws is: zelfs al hebt u nog nooit gehoord van bitrates of weet u niets af van resolutie, laat staan van pixel aspect ratio’s, dan nog is het kinderspel om de flashvideofilms om te zetten naar het gewenste formaat –tinternet, weet u wel. Online zijn er immers een aantal heel interessante videoconvertorsiediensten beschikbaar. We overlopen een aantal mogelijkheden: Media-convert, youconvertit en zamzar.

mediaconvert

MediaConvert is een gratis webservice die niet enkel audio en video, maar zowaar ook tekstbestanden converteert naar andere bestandsformaten. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is je eigen webbrowser -geen extra software is vereist, zelfs geen registratie. Media-convert is redelijk simpel en gemakkelijk in het gebruik: selecteer naar keuze een bestand op uw harde schijf of geef de internetlocatie ervan op, selecteer het gewenste in- en outputformaat en klik op “submit”. Als de conversie klaar is, krijgt u een download link -klaar is kees.

Bestanden voor conversie op MediaConvert zijn maximaal 150 Mb groot, en dat is waarschijnlijk zowat de enige limiet. De applicatie kan met vrijwel elk bestandsformaat overweg, gaande van de populaire videoformaten (3G2, 3GP, AMV, ASF, AVI, DPG, DV, FLI, FLV, GIF, GVI, MKV, MOV, MP4, MPG, NSV, OGM, RM, SWF, VOB,WMV), audioformaten (WAV, WMA, 3GP, MP3, OGG, AAC, AMR, FLAC, MPC, MMF, AU, AIFF, QCP), meer dan 60 afbeeldingsformaten, compressieformaten (7Z, BZ2, BZA, CAB, GZ, LHA, LZH, RAR, TAR, TGZ, YZ1, ZIP) en documenten van de suites Office, OpenOffice, Lotus 123, html, xhtml en nog meer. Wilt u pdf omzetten naar een swf flashfilm? Geen probleem. Access database omzetten naar een Excel rekenblad? Stukje cake man!

YouConvertIt en Zamzar zijn heel gelijkaardige one stop-diensten waar u een bestand uploadt (of de url van het filmpje ingeeft), het gewenste conversieformaat kiest en waarbij u na afloop een downloadlink in de mailbox krijgt. Beide services zijn volledig gratis en kunnen de meest voorkomende formaten feilloos omzetten. Laat ons beginnen met Youconvertit.

youconvertit

Youconvertit.com kan overweg met audio, video, afbeeldingen of andere bestandsformaten. De methode is telkens vrij simpel: selecteer het bestand op je pc, kies het gewenste doelformaat en klik op de knop “convert it”. Als alles klaar is krijg je mail met een downloadlink die 7 dagen geldig blijft. Youconvertit kan werken met 8 audioformaten (AAC, MP3, WAV,..) 72 image (JPG, GIF, PNG, …), 13 videoformaten (AVI, WMV, 3GP, MP4, …) en 46 andere bestandsformaten (DOC, PDF, …). Je kunt 5 bestanden tegelijk converteren. Wat hen onderscheidt van Mediaconvert of Zamzar is dat je hier geen limiet hebt op de bestandsgrootte. Om filmpjes van Youtube, Metacafe of Google te downloaden klik je bovenaan eerst op “Convert online video”, pleur je daarna de url in een tekstbox en kies je het doelformaat.

Zamzar

Zamzar is evenals de andere namen in deze post een gratis conversiedienst die video, audio, afbeeldingen of andere documenten omzet naar het formaat van jouw keuze. Ook hier kunnen vijf bestanden tegelijkertijd worden geconverteerd. Net als bij youconvertit krijg je hier een downloadlink in de mailbox, maar Zamzar bewaart het omgezette bestand slechts 24 uur -snel erbij wezen is dus de boodschap. In tegenstelling tot Youconvertit installeert Zamzar wél een plafond aan de bestandsgrootte -100 Mb. Als je een account aanmaakt op Zamzar kun je echter bestanden tot 1 Gb uploaden -redelijk knudde voor je bandbreedte als je het mij vraagt, maar soit, het is wél mogelijk. Ook Zamzar kan zonder meer overweg met de meest courante bestandsformaten. Wil je filmpjes vanop youtube omzetten, klik onders stap 1 dan eerst op URL en plak daarna in het tekstvak de url van het youtubefilmpje in kwestie -stappen 2, 3 en 4 zijn ook hier foolproof, en kent u ondertussen wel al.

Wilt u een simpel youtubefilmpje downloaden, of hebt u een quicktime movie die u naar mp4 wil omzetten, dan bent u bij deze webservices aan het juiste adres. Vergeet alles wat in deze tekst stond over Firefox plugins -online conversiediensten zijn niet enkel veel sneller, gemakkelijker & handiger, ze bieden daarnaast ook kwalitatief hoogstaande conversies.
Als je het mij vraagt loopt Media-convert overduidelijk weg met brons; Zamzar en Youconvertit hebben een hoger eye-candy gehalte en liggen wat dichter bij elkaar. Omdat het de omgezette bestanden langer bijhoudt, maar vooral ook omdat het geen limiet instelt op de bestandsgrootte vind ik persoonlijk dat Youconvertit Zamzar hier het nakijken geeft. Maar let’s face it, Zamzar heeft dan weer een veel koelere naam. En zo is alles ergens
wel in balans -toch?


Acties

Information

One response

20 12 2009
bruce

goede en nuttige uitleg. misschien nog aan toevoegen (doelgroep is ws de niet-kenner/onervarene- dat het lang (= minuten) kan duren voor de mail binnenkomt vanwege de conversie. Iedereen verwacht immers alles binnen 1 minuut, denkt iets fout gedaan te hebben en doet het opnieuw. Ziet dan de volgende dag alles vier keer in zijn mailbox…
(of vergis ik me nou? ik wacht al 10 minuten op een kort filmpje…)
mvg,
bruce

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: