Scribd – Youtube voor documenten

5 04 2008

Scribd is een gratis, web-based, document sharing community en self-publishing platform -een soort YouTube zo je wil, waar je al je documenten kunt publiceren en delen met anderen. Of een soort Flickr, maar dan voor pakweg Worddocumenten. Of een soort Slideshare. Of een beetje van dat alles samen.


Scribd lijkt een geweldig hulpmiddel voor zowel leerkrachten als leerlingen -binnen een mum van tijd heb je immers een worddocument online gezet en gedeeld. Je hoeft je er zelfs niet voor aan te melden. Scribd ondersteunt een aantal verschillende formaten, gaande van pdf, eps, doc, xls, ppt, rtf, txt, de OpenOffice formaten, en nog een paar andere. Jammer genoeg zitten de nieuwe Office 2007 formaten nog niet in het lijstje, al zal daar vermoedelijk snel verandering in komen. Na het uploaden van een document zet Scribd het om naar een iPaper formaat zodat het kan worden bekeken in een webbrowser of ingebed in uw website of blog. U kunt uw bezoekers de mogelijkheid bieden om uw document te bekijken, of te downloaden in verschillende formaten (pdf, doc, en txt). Het document kan naar keuze ofwel in de player bekeken worden, of full screen. Geregistreerde gebruikers kunnen verder ook nog wat statistieken raadplegen oiver het document in kwestie, zoals hoeveel mensen ze lezen en vanaf welke locaties.

scribd

Net als de YouTube video speler maakt de iPaper-viewer gebruik van Adobe’s Flash-technologie. Oorspronkelijk gebruikte Scribd FlashPaper, ontwikkeld door het ter ziele gegane Macromedia. Na de overname van Macromedia door Adobe in 2006 werd de FlashPaper aan de kant geschoven. Scribd besloot toen om zijn eigen iPaper uit de grond te stampen. Het grote voordeel is dat je geen bijkomende software nodig hebt om een document te bekijken: een Worddocument, bijvoorbeeld, bekijkt je immers in de browser -handig. Dat bekijken gaat trouwens vrij snel, want de iPlayer is een tamelijk pluimgewicht (100 Kb, ongeveer 1/1000ste van Adobes Acrobat Reader). Zonder dat het al te spectaculair is, doet Scribd heel mooi wat het belooft te doen. Wilt u en masse documenten delen met anderen -voor een congres of zo- dan lijkt het zeker de moeite waard om dit eens uit te proberen. WordPress staat het momenteel nog niet toe om Scribd-bestanden te integreren in deze blog, maar hier vind je een voorbeeld op Scribd zelf.


Acties

Information

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: