Flock: next generation browser?

4 04 2008

“Tja, Flock -nog maar eens een internet browser” hoor ik je peinzen -het kraakt inderdaad tot hier, maar dat ligt vooral aan de zetel waarop ik, nou ja, laat het ons nog net zitten noemen. “Ja, wel ja! Inderdaad een internet browser!” denk ik keihard terug. Een goede browser is immers een beetje zoals een Germanist -die moet met andere woorden van alles wat kunnen

Flock - People Mediabar

Het zal je misschien verbazen, maar Flock is al een paar jaar on the block en blijkbaar heeft het nog steeds niet de grote massa weten te overtuigen. Reden genoeg om de troeven eventjes in het licht te zetten. Dacht ik zo.

Het klinkt misschien eigenaardig, maar in Flock, gebaseerd op Firefox, is het centrale browserscherm niet langer de dominante toegangspoort tot de Internetervaring. De browser is gezwind meegesprongen op trein 2.0 en houdt dus volop rekening met de bonte mogelijkheden die webservice sites met zich meebrengen -ik denk daarbij onder andere aan newsreaders, maar ook sociale zoek- en tagging sites zoals del.icio.us, My Web 2,0, en Digg. In de werkbalk biedt Flock bijna alles wat je nodig hebt om vlot RSS-feeds te lezen, links aan je del.icio.us-account toe te voegen, en dergelijke meer. Het werkt nog niet allemaal vlekkeloos, en het is wat wennen aan de nieuwe mogelijkheden die geboden worden, maar als u een doorgewinterde blogger bent, of een social communitybeest, dan zal het u ongetwijfeld heel wat tijd uitsparen. Social bookmarking sites, zoals het alombekende del.icio.us, worden in Flock netjes geïntegreerd. Zo hoef je niet langer naar je eigen account op del.icio.us surfen om een bladwijzer in te voegen. Het volstaat immers om eenmaal op de respectievelijke dienst in te loggen. Heb je dat gedaan, dan kun je via het stericoon in de werkbalk websites aan je del.icio.us-account toevoegen -héél snel en redelijk gemakkelijk. Maar gelukkig is er nog heel wat meer mogelijk.

Centraal in het concept van Flock lijkt me de sidebar -juist, het paneeltje waar u in IE de geschiedenis van de browser kunt openen, u weet wel, dat paneel dat nooit openstaat omdat het te veel real estate opslurpt van uw scherm 🙂 Wel, ik moet bekennen dat ik het in Flock nog niet heb afgesloten -daar is het ook veel te waardevol voor. Daar fungeert het gewoon als container voor allerhande informatie. Bijvoorbeeld, heb je accounts op Facebook, Flickr, Twitter en andere YouTubes, dan heb je ongetwijfeld een netwerk van virtuele familie en vrienden -klik je in Flock op de knop “People”, dan zie je in het zijpaneel meteen of ze al dan niet online zijn. Alles meteen in één oogopslag -vreselijk geestig toch?

Klik je op de knop “Feeds”, dan worden meteen alle feeds getoond waarop je je geabonneerd hebt. Bevind je je op een webpagina met RSS– of Atomfeeds, dan wordt je niet enkel via een oranje icoon in de werkbalk de mogelijkheid geboden om de feeds te previewen, je kunt je ook razendsnel intekenen op de feeds die je interesseren. Die kun je overigens naar hartelust organiseren in collections zodat je in één ruk kunt wisselen tussen de NYTimes en Dilbert, om maar iets te zeggen. Wow. Het sprekend gemak waarmee dit in Flock gebeurt lijkt de eerste schep aarde op oude RSS-kisten als Outlook en Co.

Voor de bloggers onder ons staat er natuurlijk ook wat lekkers in de ijskast. Flock beschikt over een hele batterij mogelijkheden om rechtstreeks te bloggen naar de meest gebruikte blogs -lees Blogger, Typepad, WordPress, Movable Type, MSN Spaces en dergelijke meer. Zelf heb ik het met Blogger en WordPress geprobeerd, en daar viel eigenlijk niets op aan te merken -net zoals bij del.icio.us dien je wél één keer manueel in te loggen op je blog. Eén klein puntje van kritiek is dat het gebruik van labels en tags niet zonder meer wordt doorgegeven. Stel dat je via Flock een blogbericht schrijft met het label ICT en dat vervolgens post naar je WordPressblog, dan verschijnt bij het bericht “labelled ICT” -het label ICT wordt met andere woorden niet omgezet naar een tag, en dat is misschien wel een beetje jammer als je het ons vraagt. Maar om die bittere pil door te jassen zijn er wat compensaties -selecteer je bijv. wat tekst op een webpagina en plaats je die op het Web Clipboard (yep, eveneens datzelfde zijpaneel als altijd) dan kun je daar meteen op “Blog” klikken om een blogbericht te openen -binnen Flock voor alle duidelijkheid- dat volautomatisch meteen geformatteerd is, met als kers op de taart de gemarkeerde tekst zowaar weergegeven als citaat, nice & neat in blockquote. Dat Web Clipboard kan trouwens ook zonder problemen afbeeldingen bevatten. Tss, as if…

Een laatste feature die Flock onderscheidt van andere browsers is de Mediabar: een horizontale bar die naargelang foto’s uit uw Flickr- of Photobucket-albums kan weergeven, of videostreams uit Youtube. Het leuke is: wat u ook aan het bekijken bent, u kunt het slepen en laten vallen in uw blog, en dat maakt het zonder meer zéér gemakkelijk in het gebruik. Toegegeven, als je geen blog hebt, dan is dit amper een verleiding. Maar je kunt bijvoorbeeld wél je eigen Youtube-favorieten netjes naast elkaar zien, of die van je vriendjes, en dat is toch ook wel best aardig. Straffer nog, met één klik kun je switchen tussen iemands youtubefilmpjes en diens facebookfoto’s om maar een willekeurig voorbeeld te geven.

Of het ook een goede browser, daar ben voor het gemak maar van uitgegaan. Firefox onder de kap, weet je wel 😉 En ik heb het eigenlijk ook helemaal nog niet gehad over de integratie met webmaildiensten zoals gmail en Yahoo. Ach, hoe kort een mensenleven…


Acties

Information

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: